Plukkstasjon til Autostore med robot over et grid

Micro fulfilment centres – hva er det?

Vi tror økningen av distribusjonssentre, såkalte micro fulfilment centres (MFC) vil bli en definerende trend innen internlogistikk. Men hva er det - og hvordan fungerer de?

Med kundens etterspørsel etter enten samme eller neste dag leveranser, og med alternativer som «Klikk & Hent» gjør at flere selskaper nå reviderer/endrer sin distribusjonsstrategi.

For å finne ut mer om MFCer og de andre trendene innen internlogistikk, last ned vårt whitepaper: Tre trender som former fremtidens internlogistikk

Peterhans investerte i AutoStore i 2018, implementert av Element Logic.

MFC’er opererer som små distribusjonssentre, og selskaper kan plassere disse nærmere kundene. De kan være inne i en fysisk butikk, i et tilhørende bygg eller inne i «dark stores» der produkter er lagret, men bare ansatte har tilgang til produktene. I tillegg til fleksibilitet gir distribusjonssentre forutsigbarhet og raske leveranser både til kunder som besøker butikken og de som foretrekker å handle på nettet. Det gir også bedre lagerkontroll og sporing, raskere og enklere avkastning og lavere transportkostnader.

«Dark stores»-konseptet er gjerne kombinert med vanlig butikk, hvor det finnes et dedikert rom på baksiden som fungerer som et distribusjonssenter,. Selv om MFC er moderne og innovativt, vil det fremdeles være mange som fortsatt er avhengige av manuell arbeidskraft – til tross for lavere produktivitet som er forbundet med manuell arbeidskraft. Det er en grense for hvor mange produkter menneskelig arbeidskraft kan plukke per time, og lagre har en begrensing på hylleplass. Automatisering av MFC prosessen vil kunne forbedre effektiviteten drastisk og redusere driftskostnadene.

Den største forskjellen mellom et manuelt betjent lager og et automatisert MFC, er lagringstettheten. Å oppbevare hundrevis eller tusenvis av produkter på et lite lager kan være utfordrende å kontrollere. Et automatisert lager kan skaleres ved behov, og produktene kan lagres mer effektivt. Dette gjør for eksempel klessektoren til en perfekt kandidat for MFC.

Automasjon i praksis

Et selskap som har skapt en unik handleopplevelse og suksess gjennom automatisering er Peterhans, et sveitsisk-basert selskap som blant annet leverer verktøy og materialer til entreprenører i byggebransjen. Med en kombinasjon av vanlig butikk og et utvidet lager på baksiden, investerte de i et AutoStore-system fra Element Logic i 2018.

Systemet bruker AutoStore 220 mm kasser på åtte nivåer, og har totalt 11.650 kasser. Løsningen opptar en plass på 400 m2, som kun er ti prosent av lagerets totale gulvplass, og muliggjør utvidelse i fremtiden.
Løsningen har også hjulpet de ansatte, som både blir mer effektive og de slipper å løfte tunge varer.

Ved å automatisere forbedret Peterhans lagringskapasitet og økt lagereffektivitet. Umiddelbart etter installasjonen gjorde systemet det mulig å oppfylle leveringsforventningene samme dag og sikret en kortere ventetid ved hentediskene inne i butikken. En kundeordre tar mindre enn to minutter å ankomme salgsskranken. Siden AutoStore-portene  ligger ved siden av salgsdiskene, kan kundene se bestillingene sine bli behandlet på stedet, noe som gir en unik og givende kundeopplevelse.

Hos Peterhans kan kundene se bestillingene sine bli behandlet på stedet, noe som gir en unik kundeopplevelse.

Distribusjonssentre øker kundetilfredsheten

En god kundereise er et konkurransefortrinn. Distribusjonssentre gir betydelig kundeverdi ved å muliggjøre kort leveringstid og muligheten for «Klikk & Hent» som sparer kundene for leveringsgebyrer.

Etterhvert som forventningene til kundene øker, og levering samme dag blir den nye standarden selskaper må rette seg etter, vil flere og flere se på mulighetene som slike micro fulfilment centres gir.

For å lese mer om MFC og de andre trendene som former intralogistikk, last ned vårt whitepaper: Tre trender som former fremtidens internlogistikk

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Vil du lære mer om våre automatiserte lagerløsninger?

Kontakt oss