Verdens første AutoStore-lager – fortsatt i drift

Elotec utvikler teknologi som redder liv og verdier. I 2005 var alarm- og overvåkningsselskapet verdens første til å automatisere lageret sitt med AutoStore – designet og levert av Element Logic.

– Vårt fokus på innovasjon og tilpasningsdyktighet kommer kundene våre til gode daglig, sier Jan Kleven, daglig leder i Elotec, og fortsetter:

– Ettersom Elotec leverer teknologi som redder liv og verdier er det viktig at vi er pålitelige og effektive med leveringene våre. Røykdetektorene våre ser ofte like ut, men de har forskjellige funksjoner og det er fort gjort å plukke feil manuelt. Et feilplukk kan i verste fall få fatale konsekvenser for sluttbrukeren.

For å eliminere menneskelige feil, samt øke effektiviteten og kvaliteten, ble Elotec verdens første til å investere i en AutoStore-løsning, designet og levert av Element Logic. Dermed markerte de en ny æra for verdens lagerbygninger.

Roger Furnes og Jan Kleven står i Elotec lageret.
INNOVATIVE: Elotec leverer sikkerhet til autoriserte leverandører i Norge og internasjonalt. Elotec har siden starten i 1992 vært opptatt av innovasjon og å tilpasse seg markedet. Roger Furnes (venstre) og Jan Kleven. Foto: Martin Innerdal Dalen.

Tidsfrist: to år

Det var utfordrende å finne den mest effektive bruken for verdens første AutoStore-lager. Spesielt operatørene var skeptiske til å begynne med.

– Vi gav oss selv en tidsfrist på to år for å få det til å fungere for oss. Jeg lovte de ansatte at hvis vi fortsatt savnet det manuelle lageret skulle jeg personlig låne en bulldozer og kjøre den rett inn i AutoStore, forteller Kleven lattermildt.

Heldigvis slapp Kleven å låne en bulldozer, og Elotec har vært i konstant vekst siden 2005.

– Det beste med AutoStore er at vi vet jobben blir gjort ordentlig. Vi har alltid tilgang på en oppdatert inventarliste, og både vi og kundene våre sparer tid.
– Jan Kleven

Jan Kleven og Roger Furnes ser utover AutoStore-systemet med AutoStore-roboter som jobber på griden.
STOLT: Elotec sin AutoStore-løsning er beskyttet av Elotec Aspect – en røykdetektor spesielt utviklet for å oppdage røyk i lagerbygninger og andre større bygninger tidlig. Foto: Martin Innerdal Dalen.

Vekst og oppgradering av AutoStore

Tidlig på 90-tallet ble Elotec markedsledende innen brannalarmer for jordbrukets utfordrende klima. I de følgende tiårene utviklet Elotec teknologien videre for å holde flere bransjer trygge – blant annet helse- og fengselssektoren.

En ansatt jobber med ordrene fra AutoStore.
OPPGRADERING: De nye conveyor-portene fra 2019 erstattet de fra 2005 og kan håndtere flere ordrer. Foto: Martin Innerdal Dalen.

Selv etter 16 år i bruk fungerer fortsatt AutoStore-systemet til Elotec utmerket. For å håndtere en økende kundemasse og et større lagerinventar, oppgraderte Elotec både software og hardware i 2019. Oppgraderingen inkluderte nye conveyor-porter, nytt software og oppgradering av robotene. Kassene er fortsatt de samme som ble installert i 2005.

– Ettersom vi har verdens første AutoStore-lager var ikke løsningen vår optimal etter en stund. Heldigvis stilte Element Logic opp og guidet oss gjennom den store oppgraderingen i 2019, sier Roger Furnes, logistikkansvarlig i Elotec.

Få problemer og høy kundetilfredshet

Elotec er godt vant med AutoStore-løsningen sin, og det kan gå flere år mellom hver gang de har kontakt med supportavdelingen til Element Logic.

– Vi har få problemer med AutoStore-systemet vårt, og har nesten ikke hatt nedetid siden vi først skrudde robotene på i 2005, forklarer Furnes.

Portrettbilde av logistikkansvarlig Roger Furnes med sitatet "Vi har få problemer med AutoStore-systemet vårt, og har nesten ikke hatt nedetid siden vi først skrudde robotene på i 2005"

Element Logic har likevel tett dialog med Elotec for å sikre smidig drift og oppdage områder som potensielt kan forbedres.

– Vi følger opp med en månedlig rapport, og utfører service på systemet minst to ganger i året, forteller Arnold H. Nielsen, Key Account Manager i Element Logic Norge, og fortsetter:

– Vårt mål er å alltid ha AutoStore-systemet optimalisert for kunden og at det kontinuerlig bidrar til verdiskaping.

Portrettbilde av Key Account Manager Arnold Nielsen med sitatet "Vårt mål er å alltid ha AutoStore-systemet optimalisert for kunden og at det kontinuerlig bidrar til verdiskaping"

Det er stor kundetilfredshet blant de mange kundene til Elotec.

– I vår årlige undersøkelse scorer vi alltid høyt på levering. Vi leverer hurtigere og mer presist enn våre konkurrenter, sier Furnes.

Ryktet om å levere kvalitet hurtig til kundene, gir også installasjonsteamet til Elotec stolthet rundt produktene og arbeidsplassen sin – noe som gir Elotec enda et konkurransefortrinn.

Jan Kleven jobber på en av de røde AutoStore-robotene.
SPESIALTILPASSET: Element Logic tilpasset den nyeste versjonen av mesaninen til den originale AutoStore-griden fra 2005. Foto: Martin Innerdal Dalen.

Tall og fakta

  • Lagerbygning på 164 m2
  • 5 AutoStore-roboter
  • 3 conveyor-porter
  • 5966 AutoStore kasser

Vil du lære mer om løsningene våre?

Kontakt oss for mer informasjon

Kontakt oss