Nettapoteket Apotea er først i verden med robotplukking integrert med AutoStore

Som Sveriges ledende nettapotek stiller Apotea høye krav til lageret for å få til rask og smidig levering av rundt 50.000 ordre om dagen. Med en skreddersydd AutoStore-løsning levert av Element Logic er kapasiteten til Apotea betydelig styrket. For første gang er hele lagerdriften automatisert, inkludert den unike robotarmen eOperator. Den kan jobbe døgnet rundt sammen med AutoStore.

Se filmen fra Apoteas Logistikksenter:

Apotekvarer er et av de raskest voksende e-handelsegmentene i verden. Som Sveriges største nettapotek tilbyr Apotea over 24.000 reseptfrie varer og nesten 16.000 reseptbelagte legemidler til både mennesker og dyr. Siden oppstarten i 2012 har omsetningen økt fra omkring 1,1 millioner EUR  til omkring 450 millioner EUR. Selskapet har også mottatt ulike priser og utmerkelser. Blant annet ble de kåret til svenskenes favorittnettbutikk av PostNord i 2017, 2018, 2019, 2020 og 2021.

Bransjens beste kundeopplevelse

Apotea jobber for å levere markedets beste kundeopplevelse. Det gjør de ved å overgå kundenes forventninger og tilby en hyggelig og enkel handel. For å beholde eksisterende kunder og tiltrekke seg nye er det viktig å tilby rask og presis levering. Det arbeidet begynner på Apoteas logistikksenter i Morgongåva næringspark, seks mil vest for Uppsala. Anlegget åpnet i 2018 og er på hele 38.000 kvadratmeter. Herfra sendes det ut rundt én million pakker hver måned. En viktig prioritering for Apotea i 2022 var derfor automatisering.

– Vår forretningsidé er å tilby et stort vareutvalg som leveres raskt og uten leveringskostnad. Å være raske er viktig når vi sender ut 50.000 ordre hver dag. At produktene er rimelige og frakten gratis reflekterer hva kundene våre synes er viktig. Derfor er dette også kjernen av det vi jobber med, sier Pär Svärdson, gründer og administrerende direktør i Apotea.

Løser utfordringene med AutoStore

Under pandemien økte etterspørselen hos Apotea. Flere ordre stiller store krav til lager og logistikk. For å løse utfordringene har Apotea investert i automasjon fra Element Logic. Det nye systemet tar seg av hele prosessen fra mottak til levering og består av AutoStore, plukkløsningen eOperator og andre tilleggsfunksjoner. Installasjonen består av 20.000 kasser, med mulighet for å sette inn ytterligere 5.000, 30 AutoStore-roboter (R5) og fire karusellporter. Tre av portene håndteres av robotarmen eOperator.

Målet er å optimalisere leveringer, øke effektiviteten og være rustet til å takle store variasjoner i ordreinngangen. Den nye installasjonen hos Apotea er et samarbeid mellom Element Logic, AutoStore, RightHand Robotics og Apotea.

Fra venstre: CEO i AutoStore Mats Hovland Vikse, administrerende direktør i Apotea Pär Svärdson, Konserndirektør i Element Logic Dag-Adler Blakseth, Med-grunnlegger i RightHand Robotics Yaro Tenzer.

– Vi så på muligheten for å utvide kapasiteten under pandemien. Vi ønsket å doble antall ordre, fra 50.000 til 100.000. Det var da vi begynte å se mot Element Logic og AutoStore. En viktig grunn til at vi valgte AutoStore var muligheten til å automatisere plukkingen. Det var viktig at vi kunne få akkurat denne løsningen fra Element Logic da det viste seg å være svært effektivt hos oss, sier Svärdson.

 

En skalerbar løsning som er enkel å integrere

AutoStore er bygget på moduler og er skalerbar. Kasser med produkter enkelt kan lagres. Når en bestilling skal klargjøres sendes den til plukk ved hjelp av AutoStore, og deretter direkte til transport eller for å fylles med tilleggsprodukter.

Sammenlignet med et manuelt lager er plukkytelsen ti ganger høyere med AutoStore. Systemet består av et rammeverk av aluminium, der roboter plukker og leverer varer via den raskeste ruten. Hvilken rute som velges beregnes av styringsenheten. Robotene jobber døgnet rundt og lader seg selv ved behov. Programvaren har full kontroll på kassene som flyttes, hva de inneholder og hvor de befinner seg. Ved portene leveres varene som er plukket ut til operatøren for videre håndtering. I Apoteas logistikksenter er dette sømløst integrert med andre automasjonssoner. I første omgang forventes den nye kapasiteten på Apotea å være 800 ordrelinjer i timen.

– For oss er det viktig å ha et system som kan håndtere variasjoner i produktstørrelse og ordreinngang, i tillegg må det kunne utvides etter hvert som vi vokser. At vi har gjort denne investeringen nå gjør oss mer effektive og vil hjelpe oss med overgå kundenes forventninger, sier Svärdson.

Plukkroboten eOperator – en unik automasjonsløsning

Installasjonen av eOperator betyr at Apotea investerer i verdens mest avanserte robotarm. Det gjør dem til pionerer internasjonalt når det gjelder robotplukk fra AutoStore. eOperator plukker 24/7, og velger gjennom maskinlæring automatisk den beste måten å håndtere en vare i AutoStore. Resultatet blir optimalisert ordrekapasitet, produkthåndtering og kortere leveringstid.

 

– Leveringstid er veldig viktig for oss. eOperator gir oss muligheten til å levere varene raskt til kunden fordi robotarmen jobber om natten og i helger. Vi får døgnkontinuerlig drift som er helt eksepsjonell. Det øker effektiviteten, gir raskere leveranser og billigere drift. Med disse resultatene ble det naturlig å si: Ja, dette går vi for, sier Svärdson.

Sveriges mest bærekraftige netthandel går foran i utviklingen

Apotea er ikke bare det ledende nettapoteket i Sverige, men også landets mest bærekraftige selskap innen e-handel, ifølge Sustainable Brand Index 2020 og 2021. De har mottatt prisene Årets hållbarhet av PriceRunner i 2022 og Sveriges mest bærekraftige netthandelsbedrift i PostNords forbrukerundersøkelse i 2021. Apotea har som mål å redusere klimaavtrykket gjennom hele verdikjeden, fra produksjon til sluttbruker. Logistikkanlegget er miljøsertifisert som Miljöbyggnad Silver. I tillegg har de et av Sveriges største solcelleanlegg på taket som forsyner energi til hele anlegget. Solcelleanlegget består av 5.500 solcellemoduler og dekker et område på 9.100 kvadratmeter. Det gir en elektrisitet (1,5 MW) tilsvarende det 70 hus forbruker på et år, eller hva som trengs for å kjøre en elektrisk bil 230 ganger rundt jorden.

– Målet vårt er å bli Sveriges mest bærekraftige selskap. Det er et modig og ambisiøst mål. Det er viktig for menneskeheten og miljøet vårt, men også for å være konkurransedyktig. Jeg tror fremtidens kunder vil kreve en helt annen tilnærming til bærekraft enn i dag, sier Svärdson.

En mer inspirerende arbeidsplass

Ifølge Pär Svärdson betyr installasjonen av AutoStore i Apoteas logistikksenter ikke bare at de sparer plass. Selskapet utvikler også de ansattes arbeidsplass, noe som bidrar til økt status og stimulering for operatørene.

– Mange av våre ansatte er unge og har dette som sin første jobb. Jeg synes det er en spennende endring å gå fra en manuell jobb til å lære om teknologi og det å jobbe med roboter. Det er en utviklende prosess å gå fra å løfte pakker til å bli en robotoperatør, avslutter Svärdson.

Se filmen fra Apoteas logistikksenter:

 

Fakta om Element Logics installasjon:

  • 20.000 kasser (med plass til totalt 25.000)
  • 30 AutoStore roboter (R5)
  • 4 karusellporter
  • 3 robotarmer (eOperator)
  • 800 ordrelinjer per time (estimert kapasitet)
  • 24/7 virksomhet

Vil du lære mer om lagerautomatisering?

Kontakt oss!