Drevet av solen og styrt av roboter

Bærekraft sto sentralt da elektrogrossisten Berggaard Amundsen (BA) bygget nytt sentrallager med hjelp fra Element Logic.

Berggaard Amundsens futuristiske lager og hovedkontor utenfor Oslo er temmelig unikt: Elektrogrossisten ønsket at det nye, 14 000 m2 store bygget skulle fungere som en visuell gjenspeiling av produktene de selger, og fikk derfor montert 1050 solcellepaneler på taket – og også på 50 mav fasaden.

Selv her i Norge, hvor vi har snø og lite sol om vinteren, genererer anlegget 230 000 kilowattimer ren solenergi årlig. Med solcellepanelene er Berggaard Amundsen (BA) selvforsynt med energi fra april til september, og har i tillegg strøm til 40 elbilladere som folk i nabolaget kan bruke. Som et resultat ble BA sertifisert som miljøfyrtårn for å ha bygget et miljøvennlig lageranlegg.

Berggård Amundsen lager med solceller
FORNYBART: Berggård Amundsens lager sett ovenfra.

– AutoStore-robotene bruker veldig lite energi, og i likhet med en elbil regenererer de strøm hver gang de reduserer farten, samt når de senker en kasse. Det gjør dem perfekt egnet for bærekraftige lagre. Berggaard Amundsens lager er snillere mot miljøet og dessuten kostnadseffektivt. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier Niklas Poulsen fra System Sales i Element Logic.

AutoStore robots working in the dark and portrait of Niklas Poulsen
SPARER ENERGI: AutoStore-robotene regenererer energi når de senker kasser og bremser. De kan også jobbe i mørke, noe som gjør det mulig å redusere energiforbruket ytterligere, forklarer Niklas Poulsen i Element Logic.

Griden i BAs sentrallager har plass til 17 000 kasser, og arbeidet utføres av 17 roboter. Med tanke på at ti roboter bruker like mye energi som én støvsuger, og at 70 prosent av plukkingen hos BA skjer i AutoStore, er det åpenbart at det samlede energiforbruket på det nye sentrallageret er veldig lavt sammenlignet med andre lagerbygg.

Muliggjør raskere leveranser

Konkurransen på elektronikkmarkedet er knallhard, og BA er fullstendig klar over at plassen deres i verdikjeden avhenger av at de betjener kundene umiddelbart.

– Vi har vokst en hel del de siste årene, og til slutt fikk vi for lite plass på det gamle sentrallageret. Det var ikke mulig å utvide lageret, og vi kunne ikke realisere de potensielle effektivitetsgevinstene, sier logistikkdirektør i Berggaard Amundsen, Rolf Inge Danielsen.

De 25 servicesentrene til BA rundt om i Norge må ha pakkene klare til utsendelse morgenen etter at de er bestilt. Lokale elektrikere kan også stikke innom sentrallageret og hente pakker bare en halvtime etter at de bestilte dem.

Three images inside warehouse with AutoStore ports and conveyer system
SMARTE LØSNINGER: Element Logic samarbeidet med materialflytspesialisten ITO om transportbåndsystemet. Alt er bundet sammen gjennom integrasjon med Astro WMS fra Consafe.

Dette kan bli et helt perfekt sentrallager for BA. Det er utformet for å dekke behovene deres og støtte maksimal effektivitet, ved for eksempel å ha griden rett ved varemottaket og transportbåndsystemet fra ITO i taket. Dermed kan lastebilene ta korteste vei. Hele lageret er også konstruert for vekst så snart BA er klar til å oppskalere, sier Poulsen.

Ingen hvilken som helst distributør

Logistikkdirektøren hos Berggaard Amundsen beskriver Element Logics arbeid som helt avgjørende for at det nye sentrallageret skulle bli en suksess.

– Element Logic er best på å forstå kunden, og har hjulpet oss med å utforme lageret som passer våre behov best. De har veiledet oss når vi trengte veiledning, og har gitt oss en dytt når vi trengte en dytt, sier Danielsen.

– Det har vært betryggende å ha dem her i alle faser i prosjektet. De har deltatt på alle byggemøter og alle arbeidsseminarer med medarbeidere, og de bisto oss også i flytteperioden. De har bidratt med smarte løsninger hele veien, tilføyer Danielsen, som også fremhever Element Logics store erfaring som viktig.

Berggaard Amundsen employees talking to Element Logic employees inside warehouse
SAMARBEIDSPARTNERE: Element Logic har hjulpet Berggaard Amundsen med det nye sentrallageret deres.

Vi har samarbeidet med Element Logic om planlegging, flytting og etablering av dette lageret. De er mye mer enn bare en robotleverandør, sier Bethina Samnøy Siristuen, prosjektleder for logistikk hos Berggaard Amundsen.

Å utnytte AutoStore til fulle

Selv om sentrallageret nå er oppe og står, jobber Element Logic fortsatt tett med Berggaard Amundsen for å oppnå enda bedre resultater.

– Vi hadde AutoStore i det forrige sentrallageret vårt også, men vi utnyttet ikke hele potensialet til systemet. Denne gangen, med Element Logic, tar vi oss tid til å lære å bruke programvaren effektivt. Medarbeiderne våre tar kurs fra Element Logic og bruker sanntidsstatistikk for å forbedre arbeidsflyten, forklarer Samnøy Siristuen.

Key Account Manager Niklas Top Aanensen i Element Logic har ansvaret for at Berggaard Amundsen får full støtte i den daglige driften. Han sier at ettermarkedsarbeidet de utfører, handler om å maksimalisere potensialet til kundens lager:

– Vi har en løpende relasjon til kundene våre. Vi modifiserer og finjusterer så mye vi kan, og kjører simuleringer for å se hvor det er rom for forbedringer. Vi ser på ordreinngangen, hvor mange porter de bør ha åpne til hvilke tidspunkter, og når det er gunstigst å etterfylle kassene, i tillegg til at vi kjører programvareoppdateringer. Vi er ganske enkelt ute etter effektivitet, avslutter Aanensen.

Warehouse worker i front of docking bay and portrait of Niklas Top Aanensen

Tall og fakta

  • 12 200 m2 lager (14 000 m2 inkludert kontorarealer)
  • 208 ansatte (35 på sentrallageret)
  • 17 AutoStore-roboter
  • 17 000 lagerkasser
  • 2500 varer plukket daglig fra AutoStore
  • 4 utgående karusellporter

Vil du lære mer om hvordan du optimaliserer lageret ditt?

Kontakt oss