Redline lager-robot fra AutoStore i lagerhus.

EET Group investerer i verdens mest arealeffektive lagersystem

Det nyinstallerte AutoStore-systemet i EET-gruppens logistikksenter i København er Danmarks største AutoStore-installasjon.

EET-gruppen tilbyr omfattende lagerkapasitet og verdiøkende logistikktjenester til alle sine egne EET Europarts-utsalg over hele verden. Samtidig har konsernet utviklet seg til å bli den uoffisielle eksperten blant leverandører av logistikktjenester, og leverer skalerbare logistikktjenesteløsninger til både forretningspartnere og uavhengige selskaper.

EET-gruppens logistikkdivisjon oppnår imponerende resultater gjennom hele logistikktjenestekjeden, fra internasjonal lagerstyring til distribusjon og fra tekniske logistikktjenester til avansert transport- og tjenestelogistikk. EETs logistikkdivisjon utvikler stadig verktøy og prosesser som gjør det mulig for kundene å oppfylle selv de høyeste kravene i markedet, og som håndterer alt fra begynnelse til slutt.

Det nylig installerte AutoStore-systemet er en del av EET-gruppens ambisiøse strategi for utvikling av EETs logistikkdivisjon.

AutoStore-systemet

AutoStore er ganske enkelt et aluminiumsskjelett – en grid – med lagringsplass til varene. Størrelsen og formen på griden avhenger bare av lageret rundt den og sørger for optimal plassutnyttelse. Varene lagres i tusenvis av plastkasser inne i griden.

Robotene er den virkelige arbeidsstyrken i AutoStore-systemet. De beveger seg utrettelig på skinner på toppen av griden og løfter opp kasser, flytter dem for videre håndtering og plasserer dem deretter tilbake i griden igjen.

Når varer fra bunnen av griden skal hentes opp, samarbeider robotene om å grave seg ned til målkassen. For å effektivisere håndteringen av fremtidige ordrer optimaliserer robotene kontinuerlig plasseringen av kasser i griden, slik at de mest populære varene havner på de høyeste nivåene.

Portene er grensen mellom lagringsområdet og lagermedarbeiderne. Det er her kassene forlater griden for videre behandling. Robotene mater portene kontinuerlig med nye kasser, slik at operatørene slipper å vente mellom ordrer.

Det er det norske selskapet Hatteland som produserer AutoStore, og integratoren er Element Logic AS.

Økt effektivitet og reduserte kostnader

– AutoStore-robotene drives av oppladbare batterier og fungerer autonomt på toppen av griden. Hver robot har en heis som gjør at den kan plukke og plassere kasser i griden, forklarer logistikkdirektør Tom Kjærulf i EET-gruppen. – Robotene mottar ordrene trådløst fra styresystemet, som sender dem til og fra portene og beordrer dem til å lade seg opp ved behov.

AutoStore-systemet til EET-gruppen består av en grid med 83 500 rom i 43 500 kasser. Kassene er stablet i tolv nivåer. 32 roboter og 8 porter håndterer kassene. Systemet kan lagre rundt 800 000 enheter.

– Investeringen i AutoStore vil gi mye høyere effektivitet og betydelige kostnadsreduksjoner, sier Kjærulf. – Den mest åpenbare fordelen – ved siden av optimalisert lagerutnyttelse og økt kapasitet – er at medarbeiderne våre jobber mer effektivt og med mindre fysisk belastning enn ved tradisjonell plukking. Jeg forventer at lagerkapasiteten vil øke med 40 prosent når alle produktene som egner seg for kasser, blir flyttet til AutoStore.

Kjærulf fortsetter: – Vi har valgt en veldig skalerbar løsning. Hvis vi en gang i fremtiden trenger mer kapasitet, er det bare å utvide griden. Hvis vi trenger høyere hastighet, kan vi legge til flere roboter eller porter – eller begge deler.

Den første investeringen i IT-systemer og integrasjon mellom EET-gruppens ERP-system og AutoStore er allerede gjennomført.

– Leveringspresisjonen er en annen ting som er verdt å nevne. Vi har allerede en leveringspresisjon på hele 99,95 prosent, men til og med dette kan kanskje forbedres. Sist, men ikke minst, må vi selvfølgelig nevne det betydelig reduserte strømforbruket. AutoStore-systemet forbruker mindre strøm enn belysningen over griden, siden robotene ikke trenger lys for å bevege seg rundt. Siden vi er et miljøbevisst selskap, er slike hensyn av stor betydning for oss.

– Da vi underegnet kontrakten med Element Logic, planla vi å forberede, installere og starte opp AutoStore innen 100 dager – og det klarte vi. De første ordrene håndterte vi som avtalt 18. januar 2016, avslutter den svært fornøyde logistikkdirektøren.

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Er du klar for å ta neste steg?

Finn ut hvordan Element Logic kan optimalisere lagerytelsen

Kontakt oss